Het bos in!

Ons nieuwe schoolplein is gerealiseerd in de bosrijke omgeving van de school. In het ontwerp is niet alleen rekening gehouden met de wensen van de leerlingen, maar ook met die van de buurtbewoners. Zo hebben ook zij een fijne plek om te vertoeven. In onze school is al enige tijd een spreuk in zwang: 'voor je het weet, leer je wat!' Deze uitspraak van leerlingen past goed in onze visie op het Gezonde Schoolplein: ‘voor je het weet, beweeg je wat!’ Met een Gezond Schoolplein kunnen we onze leerlingen en buurtbewoners een omgeving bieden waarin je beweegt en leert, zonder dat je het in de gaten hebt.

De school ontving enige tijd geleden uit naam van het ambitieuze project ‘Gezonde Schoolpleinen’ uit handen van ‘Jantje Beton’ een cheque ter waarde van 50.000 euro om een gezond schoolplein in te richten. De financiering voor dit project is mogelijk gemaakt door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De cheque staat niet alleen voor een geldbedrag, maar ook voor ondersteuning bij het realiseren van een uitdagend, groen en rookvrij schoolplein. Het plein levert een bijdrage aan de gezondheid van kinderen omdat het buitenspelen stimuleert. Kinderen beoordelen een groen plein beter dan een grijs plein en willen graag meepraten en hun ideeën delen. Onze leerlingen hebben dan ook middels opdrachten bij het vak Onderzoek & Ontwerpen meegewerkt aan het ontwerp.

Wat valt er te beleven in de Trimboe Schöndeln? Er is een mountainbike route, een Finse piste (trimbaan met houtsnippers), een sta-schommelbrug, een klimnet, een touwslinger. Ook kun je hordelopen, je optrekken aan een stang, bokspringen over palen, balanceren op een van de grote boomstammen of je uitleven op de bootcamp workout, een groot klim- en slingertoestel. Alle toestellen zijn gemaakt van duurzame materialen en zijn voorzien van een gebruikersinstructie. De toestellen en het parcours dagen je uit voor ontelbare workouts en wedstrijden. Natuurlijk kun je ook gewoon wandelen over de paden of genieten van het uitzicht over de Roer.

De Trimboe is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang, honden zijn in dit sportieve bos uiteraard niet welkom. Roken en open vuur is niet toegestaan, laat niets op het terrein achter en respecteer flora, fauna en medegebruikers. Er worden nog regelmatig herten en reeën gespot!

In de Trimboe liggen vele voetstappen van vroeger. Lees de herinneringen van twee oud-leerlingen!

KiKa Trimboeloop bij Lyceum Schöndeln

Vrijdag 25 mei organiseert de sectie lo van Lyceum Schöndeln voor de tweede keer een run in het Trimboe.

De keer is er een heel goed doel aan verbonden namelijk Stichting Kinderen Kankervrij: KiKa

Op het schoolterrein van Schöndeln is een  afwisselend parcours van 2,5 km uitgezet dat deels verhard en onverhard is en na een klimmetje door het Trimboe  loopt. Je kunt kiezen voor 2,5 km of 5 km.

De wedstrijd staat open voor jong en oud! Naast leerlingen, ouders en medewerkers van de school rekenen we ook op deelnemers van basisscholen en van andere scholen van SOML.

Het minimale inschrijfgeld is € 5, alles wat je ter plekke meer bijdraagt gaat automatisch naar KiKa

* Leerlingen uit de brugklas kunnen kosteloos deelnemen omdat het inschrijfgeld  al is meegenomen  in de schoolbijdrage. Uiteraard hopen we wel op een sponsorbijdrage

Een ware ambassadeur voor KiKa is Lianne Van Avesaath uit Herten.

Hier haar verhaal:

Het afgelopen jaar heb ik zo’n 30 marathons en ultra afstanden gelopen. Daarbij enkele halve marathons, 10 en 5 kilometer wedstrijden. Neem daarbij de trainingskilometers  vanuit huis dan zijn het wel  wat retourtjes Amsterdam.

De tussenstand van de actie is op dit moment € 12.777,73

In 2012 en 2014 heb ik ook gelopen voor KiKa en toen resp. € 12.756,90 en € 13.824,74 op mogen halen dankzij de vrijgevigheid van mensen die het belang van KiKa inzien. In 2012 ben ik begonnen met het lopen voor KiKa naar aanleiding van het verhaal van een bevriend vader over zijn dochter die een zware operatie moest ondergaan vanwege kanker. Dat verhaal maakte behoorlijk indruk en toen ik in een tijdschrift las over de actie Run for KiKa marathon heb ik mij aangemeld en op de meest uiteenlopende manieren sponsorgeld opgehaald.

Het mooiste en tevens het zwaarste van zo’n actie is de betrokkenheid van mensen en de verhalen die ze delen terwijl je ze soms niet of nauwelijks kent. Familie, vrienden, collega’s en bekenden die belangeloos hulp bieden door geld te doneren of te helpen met het organiseren van evenementen.  De inzet en enthousiasme te zien van de leerlingen tijdens een sponsorloop  van de school waar ik werk. Gesprekken met ouders die zich gelukkig prijzen met de goede gezondheid van hun kinderen en een bijdrage geven voor diegene die het nodig hebben. Een blik uitwisselen met ouders die worstelen met hun bezorgdheid en verdriet. Een opa en oma die met tranen in hun ogen vertellen over hun ziek kleinkind, briefgeld  in de collectebus stoppen en je bedanken voor je inzet. Een stoere jongen van een jaar of 18 die met ferme passen langs loopt en zonder je aan te kijken 10 euro in de bus stopt. Dan zijn woorden overbodig.

Dit jaar wordt de actie afgesloten met het lopen van de KiKa- Trimboeloop op Lyceum Schöndeln nadat ik de Chinese Muur Marathon op 19 mei heb gelopen. Het zal een zware marathon worden vanwege het parcours en vanwege de weersomstandigheden. Het kan daar zo’n 35 graden zijn met een hoge luchtvochtigheid. Dit staat echter in geen verhouding met het zware traject dat een ziek kind af moet leggen…

De genezingskans van een kind met kanker moet hoger. Daarom sta ik voor Kinderen Kankervrij.

We hopen op een grote deelname en wensen ieder  veel plezier bij onze tweede  Trimboeloop die voor dit jaar de KiKa-Trimboeloop heet!

Met een sportieve groep,

sectie lo Lyceum Schöndeln