Goede Doelendag 2018 - vrijdag 30 maart

Bericht geplaatst op: 9-2-2018

Goede Doelendag 2018 vrijdag 30 maart voor Stichting Kumi Hospital Uganda

Dit jaar heeft Lyceum Schöndeln Stichting Kumi Hospital Uganda uitgekozen als ‘Goed doel’ voor de Goede Doelen Actie 2018. Hieronder vind je meer informatie over Stichting Kumi Hospital en het goede doel.

Voorlopig programma:
- Nacht-Wandelmarathon: 40 km wandelen in de nacht van 29 naar 30 maart Dé ultieme uitdaging voor het goede doel. Informatie: Dhr. Menting
- Estafetteloop Maastricht- Roermond; kun je 5 km rennen, dan mag je mee! Informatie: Dhr. Thissen
- Modeshow: wil je model zijn en professionele begeleiding krijgen voor op de catwalk? Meld je aan bij Dhr . Somers
- Wie is de Mol: een groot succes vorig jaar! Maak een team en maak kans op een prijs van € 200,- Informatie volgt!
- Kraampjes: wil je ook voor het goede doel iets bakken of iets lekker bereiden; neem een kraampje en verkoop zoveel mogelijk in de pauzes. Informatie volgt.
- Heb je zelf een leuk idee voor een actie met je klas of met je vrienden? Meld je bij één van de Sp-ers

Wie is Stichting Kumi Hospital?
Stichting Kumi Hospital Uganda is in 2004 opgericht door Steffie Mooren. Steffie werkt als verloskundige bij Verloskundigenpraktijk Roermond. In de zomer van 2003 bezocht zij enige tijd het Kumi Hospital, waar ze werd geconfronteerd met een hoge moeder- en kindersterfte als gevolg van chronische armoede en structureel gebrek aan geld en zorg. Dat maakte zoveel indruk dat zij na thuiskomst de stichting oprichtte met als doel het ziekenhuis en met name de verloskunde actief te steunen. Inmiddels is stichting Kumi Hospital uitgegroeid tot een volwaardige en professionele stichting met een driekoppig bestuur.

Wat doet de stichting?
Stichting Kumi Hospital richt zich van oudsher op verbetering van de primaire zorg voor moeder en kind. Gaandeweg hebben de projecten zich uitgebreid richting onderwijs, zelfredzaamheid van het ziekenhuis en het verbeteren van de levensstandaard van vele mensen in Kumi District.

Project Goede Doelen Actie 2018 Lyceum Schöndeln
Onderwijs is één van de pijlers waar Stichting Kumi Hospital haar ondersteuning op richt. Ieder kind heeft recht op onderwijs, als essentiële basis voor een goede toekomst.

Adesso Primary School is een basisschool waar kinderen van het ziekenhuispersoneel en kinderen uit de directe omgeving van het ziekenhuis naar school gaan. De school ligt aan de rand van het ziekenhuisterrein en heeft ruim 1000 leerlingen, verdeeld over 7 groepen (enigszins vergelijkbaar met het Nederlands systeem). Er werken 13 leerkrachten en er zijn 7 klaslokalen beschikbaar.

Met het sterk groeiende aantal kinderen kampt de school met de nodige uitdagingen. Eén van de belangrijke prioriteiten van het schoolmanagement is de bouw van extra sanitaire voorzieningen voor de leerlingen. De school voldoet momenteel namelijk niet aan de richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs in Uganda, dat een ratio van 1 latrine op 25 leerlingen stelt. Momenteel ligt de verhouding op 1 latrine voor 75 leerlingen. Met een gedegen plan om de vereiste ratio te behalen heeft het schoolmanagement het ministerie weten te overtuigen dat zij hard werken aan de realisatie van nieuwe sanitaire voorzieningen, waardoor de school haar deuren (vooralsnog?) niet hoeft te sluiten. Het is nu zaak om samen de bouw van extra sanitaire ruimten mogelijk te maken!

Wat ons drijft als stichting…
…is het voorrecht om een wereld van verschil te mogen maken.
Ieder mens op de wereld heeft recht op een volwaardig bestaan, ongeacht de plek waar hij of zij geboren is. Een gezond en volwaardig leven is alleen niet vanzelfsprekend, zeker niet voor iemand die ‘toevallig’ in een ontwikkelingsland is geboren. Wij zijn als bestuur van Stichting Kumi Hospital zijn ons heel bewust van het voorrecht dat we hebben om in rijkdom te leven, in een ontwikkeld land als de onze, hoe relatief het begrip ‘rijkdom’ ook is. Wij zien het als ons voorrecht, om een steentje bij te dragen aan een beter leven voor mensen waarvoor dat niet vanzelfsprekend is. Wij willen een wereld van verschil maken, simpelweg omdat we het kúnnen.

Zo doen wij dat
Voor de stichting is het Kumi-ziekenhuis het vertrekpunt, de spin in het web en de drijvende kracht achter onze initiatieven. Daar liggen de ‘roots’ van de stichting, en wij bouwen graag voort op de goede en betrouwbare contacten die door de jaren heen zijn opgebouwd met het ziekenhuismanagement.
Elke gedoneerde euro willen wij ten goede laten komen aan de projecten van Kumi Hospital. Hiervoor proberen wij de overheadkosten zo laag mogelijk te houden. De stichting draait op vrijwilligers. Jaarlijks wordt het ziekenhuis door een vertegenwoordiging van de stichting bezocht, vliegtickets en verblijf worden uit eigen zak betaald. Met de jaarlijkse bezoeken kunnen wij met eigen ogen de voortgang en verbeteringen zien, bestedingen controleren en de resultaten terugkoppelen aan de donateurs. Overigens worden gelden voor aankoop van hulpmiddelen en investeringen voor renovatie- of bouwprojecten pas overgemaakt na inzage (per mail of ter plekke) van offertes. Bij twijfel of onduidelijkheden wordt het ziekenhuismanagement of Nederlandse projectleiders ter plaatse (indien mogelijk) geraadpleegd. Daadwerkelijk laten zien waar het geld naartoe gaat, dat is de kracht van onze stichting.
Meer informatie over de stichting: zie www.kumihospital.nl