O&O onderzoek naar alternatieve grondstoffen papier

Bericht geplaatst:op 18-11-2019
Leerlingen doen succesvol onderzoek naar alternatieve grondstoffen papier.

Leerlingen van Lyceum Schöndeln werken ieder jaar, tijdens de lessen Onderzoek & Ontwerpen (O&O), in kleine groepjes projectmatig aan opdrachten met échte vraagstukken voor verschillende opdrachtgevers uit de regio. Smurfit Kappa Roermond Papier is al meerdere jaren een enthousiaste partner voor het verstrekken van opdrachten waarin zowel technische kennis als creativiteit een belangrijke rol spelen.

Opleidingsfunctionaris Ron Sniekers, opdrachtgever namens Smurfit Kappa: “Theorie koppelen aan de praktijk en een échte opdrachtgever vinden wij belangrijk voor het leerproces van een leerling. In die hoedanigheid werken wij regelmatig met scholen samen voor interessante, leerzame en voornamelijk ook leuke projecten. Het project alternatieve grondstoffen is gericht op de mogelijkheden voor de toekomst. Grondstoffen worden steeds schaarser, dus is het een logische stap om te kijken of er geen alternatieve grondstoffen zijn waar papier van gemaakt kan worden. Dat doen wij graag met enthousiaste en nieuwsgierige leerlingen."

Ieder project van de les O&O begint met een grondige kennismaking. De leerlingen van Lyceum Schöndeln zijn aan het begin van het huidige schooljaar op bezoek geweest bij de papierproducent. Daar hebben ze kennisgemaakt met alle stappen van het productieproces waarbij oud papier gerecycled wordt tot nieuw papier. Het geproduceerde papier in Roermond, is het basismateriaal voor de productie van golfkarton die weer verwerkt wordt tot verpakkingen. Op locatie werd door Ron Sniekers de opdracht en de verschillende stappen in het onderzoek toegelicht. De leerlingen zijn zich vervolgens in kleine groepjes gaan oriënteren op de productiestappen en de parameters die effect hebben op de kwaliteit van papier. Denk aan dikte en lengte van de papiervezels, maar ook het ligninegehalte en de mate van fibrilering [beschadiging] van de vezels. Met deze kennis zijn de leerlingen zich gaan verdiepen in mogelijke alternatieve grondstoffen die eenvoudig en in grote hoeveelheden te verkrijgen zijn. Op basis van de geselecteerde grondstoffen is door ieder projectteam onderzoek gedaan naar hoe de vezels gewonnen kunnen worden, of het geschikt materiaal is om papier van te maken en uiteindelijk hoe er papier van gemaakt kan worden.

Tijdens de onderzoeksfase blijkt, zoals in vrijwel ieder onderzoek, dat veel mogelijke grondstoffen om diverse redenen afvallen: niet stevig genoeg, weinig hechting, geen of weinig vezels, etc. Dit keer hebben meer teams dan verwacht, succesvol papier kunnen maken van uiteenlopende grondstoffen. Denk hierbij aan schillen van bananen en plantenresten van paprika- en aardappelplanten. Maar ook oude jute zakken leveren goede resultaten op.

De resultaten moeten nog gepresenteerd worden aan de opdrachtgever. De leerlingen maken dan een mini-expositie van de bijzondere eindresultaten en geven in een korte pitch een toelichting op de aanbevelingen die uit het onderzoeksrapport blijken. Lijkt het u leuk om deze bij te wonen? Dan bent u van harte uitgenodigd om de eindpresentatie bij te wonen.

Wanneer kan dit?

woensdag 20 november van 9.15 - 10.00 uur bij een klas van docent Patrick Raemaekers;

vrijdag 22 november van 9.15 - 10.00 uur ook bij een klas van Patrick Raemaekers en eveneens op
vrijdag 22 november, maar dan van 10.00 - 10.45 uur bij een klas van docent John Klok.

Aanmelding kan bij ondergetekende en is vereist. Dit kan tot en met 18 november.

Met vriendelijke groet,

Patrick Raemaekers