Inloggen
Zoeken

Nederlands

De Nederlandse taal kom je overal tegen: bij elk vak op school, maar ook in het dagelijks leven: je hebt overal Nederlands nodig. Denk aan het schrijven of beoordelen van een sollicitatiebrief, het presenteren van een voorstel en het lezen van de krant.


Nederlands is dus een belangrijk vak, nog meer nu de exameneisen aangescherpt zijn. Het vak bestaat uit veel verschillende onderdelen, die te maken hebben met taalvaardigheid, taalkunde en letterkunde.

Taalvaardigheid is erg belangrijk binnen het vak: je vergroot je vaardigheid in schrijven, lezen, spreken en luisteren. Hiervoor heb je natuurlijk een basis nodig, die gelegd wordt in de onderbouw: Je leert onder andere de regels van de spelling en de grammatica en ook breid je je woordenschat uit. Hoe beter deze basis gelegd is, hoe leuker de taalkunde wordt: met taal kun je ook spelen.

In de onderbouw start je met fictie en je ontwikkelt je zodanig dat je in de bovenbouw volwassenenliteratuur kunt lezen en beoordelen. Ook het analyseren en schrijven van gedichten heeft een plek in het vak Nederlands.Copyright Lyceum Schöndeln