Wat is Technasium?

Het Technasium is een onderwijsstroom voor havo, vwo en gymnasium. Zoals een Gymnasium een vwo is met het examenvak Grieks en/of Latijn, zo is een Technasium een havo, vwo of gymnasium met het examenvak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Speciaal voor leerlingen die meer willen op het gebied van Bèta en Techniek. Alle brugklasleerlingen maken kennis met O&O, waarna ze in het tweede leerjaar kiezen voor het Technasium of de Cultuurstroom. In de bovenbouw is het een (profiel-)keuzevak binnen de profielen Natuur en Techniek (NT) en Natuur en Gezondheid (NG).

Samenwerking met bedrijven uit de regio

Binnen het Technasium werken we samen met bedrijven en instellingen uit de regio. Voor het vak O&O werkt de leerling in een klein team aan een levensecht project van een opdrachtgever van buiten de school. Tijdens zo'n project maakt de leerling kennis met de vaardigheden die nodig zijn voor een hoger opgeleide bèta technicus. Een kijkje nemen in een fabriek, bouwplaats, ziekenhuis of natuurgebied hoort ook bij het leren op een technasium. Door iets te ervaren leer je meer dan er alleen over te lezen of te horen. Daarom is het voor technasiumleerlingen makkelijker om aan het eind van de rit gefundeerd en gemotiveerd te kiezen voor een vervolgopleiding op het HBO of de universiteit.

Competenties

Bij het vak “Onderzoek & Ontwerpen” werken we met competenties die zijn geformuleerd vanuit de beroepspraktijk en het hoger onderwijs. De leerlingen werken aan de volgende acht kwaliteiten om goede (junior) ontwerpers en onderzoekers te worden: samenwerken, individueel werken, productgericht werken, kennisgericht werken, procesgericht werken, plannen & organiseren, doorzetten en inventief zijn.

Ook voor meiden!

Het technasium bereidt voor op een HBO of universitaire vervolgstudie. Bij verschillende bètastudies (bijv. geneeskunde) is de meerderheid van de studenten inmiddels vrouw. Recent onderzoek door de TU Delft heeft uitgewezen dat meiden die kiezen voor een natuurwetenschappelijke studie tot de meest succesvolle studenten behoren! Technasium is dus ook voor meiden een prima keuze.

Heb je nog vragen?

Met vragen over het Technasium kun je terecht bij de heer P. Raemaekers, coördinator Bèta & Technasium op Lyceum Schöndeln. Je kunt ook eens een kijkje nemen op de landelijke website van het Technasium.