Inloggen
Zoeken

Hoe leer ik effectief?

Effectief leren betekent ook actief leren. Hoe leer je nu actief?

Actief leren doe je in 3 stappen: begrijpen, associëren en herhalen. Bovendien is het heel belangrijk jezelf regelmatig te testen.

Stap 1: begrijpen

Voordat je iets kunt leren, moet je het begrijpen. Klinkt logisch, maar hoe doe je dat nu? Je moet de grote lijn kunnen zien. Hoe kun je dit oefenen?

- Leg iemand uit wat je net geleerd hebt,

- Zoek op internet uitleg van iemand anders op, 

- Zoek begrippen en woorden die je niet kent op (ook woordjes die je niet kent),

- Maak een presentatie of spiekbriefje van de stof die je wilt onthouden, 

- Vraag aan klasgenoten, ouders of docenten als je er niet uitkomt. Vragen is erg belangrijk!

  Stap 2: visualiseren / associëren

Leren is effectief als je verschillende methodes gebruikt. Wat past bij de stof en wat past bij jou? Hieronder zijn enkele methodes genoemd.

- Maak beelden en filmpjes over de stof in je hoofd, zo gek mogelijk.

- Loci-Methode: neem een ruimte in je hoofd, bijv. slaapkamer. Verzin zoveel mogelijk details en zie deze details ook voor je. Maak nu een link tussen de informatie die je wilt onthouden en deze details. Iedere keer als je in gedachten de kamer rondgaat, herinner je de geleerde stof.

- Bedenk je eigen toets met rtti.

- Maak een tekening of een strip bij de stof.

- Maak een quiz en oefen hem met klasgenoten.

- Zoek extra informatie op internet. Ook handig hierbij kan 'flipping the classroom' zijn. Dit zijn docenten die hun eigen les opnemen of een les maken en die op youtube zetten. Je kunt de behandelde stof dus in je eigen tempo nog eens bekijken.

- Maak een mindmap.

- Schrijf de belangrijkste woorden op kaartjes en op de achterkant van deze kaartjes de betekenis of een tekening van de betekenis. Vraag jezelf dan af.

- Bedenk een ezelsbruggetje of metafoor bij de stof.

- Gebruik verschillende kleuren bij vreemde talen (bijv. bij geslacht of vervoegingen)

- Maak een verhaal van de stof i.p.v. losse feiten leren. Je kunt dit verhaal ook visualiseren, maak een tekening van dit verhaal of speel het verhaal als een film af in je hoofd.

- Maak een ritme of rijmpje bij datgene wat je moet leren.

- Leer op verschillende plaatsen.

Stap 3: herhalen

Het is super belangrijk om stof in kleine stukjes te hakken en deze stukjes ook te herhalen. De vergeetcurve laat ons zien dat we sneller stof onthouden, als we het vaker herhalen. Je kunt beter bepaalde stof 3 keer 5 minuten leren, dan één keer 20 minuten. Het scheelt je ook weer tijd!
Copyright Lyceum Schöndeln